Rengjøring en gammel Singer symaskin

Så lenge jeg kan huske har jeg ønsket en gammel Singer symaskin. Drømmen gikk i oppfyllelse for en stund siden da et familiemedlem skulle kvitte seg med en hun hadde funnet i en kjeller. Oh joy! Herligheten er svart, med håndsveiv, altså den går ikke på elektrisitet. Jeg var litt usikker på hvor gammel symaskin var, men Singer har utstyrt alle sine maskiner med et serienummer. På denne listen kan du utifra serienummeret sjekke eksakt hvilket år en symaskin er produsert i. Min symaskin er fra 1922. Det er så kult.  Alle symaskiner må rengjøres med jevne mellomrom og de trenger spesielt en grundig overhaling når de har stått stuet bort i en kjeller over lang tid. Dette er hva jeg gjorde:

Først bør du dekke arbeidsplassen din med avispapir for å hindre den fra å bli skitten. ( spesilet om du bestemmer deg for å gjøre dette på stuebordet sånn som meg  ) Det kan være mye støv og dritt i en gammel symaskin.

Først brukte jeg en fuktig klut for å tørke av alt støvet på lokket. Det var også klistret på en stor lapp som hadde etterlatt seg noen stygge limrester. For å fjerne limet kan du blande en del vann og én del neglelakkfjerner. Dypp en bomullsdott eller q-tipp i blandingen og gni det på limflekkene. Bruk en fuktig klut å vaske bort neglelakkfjerner blanding får limet er borte. Det er viktig å huske på at noen neglelakkfjernere er sterkere enn andre. Prøv blandingen på et lite område (for eksempel på innsiden av lokket) slik at du ikke etse bort selve maling på lokket.

Bruk en fuktig klut til å rengjøre utsiden symaskinen. Bruk deretter en q-tips og pinsett for å fjerne støv og trårester i alle små kriker og kroker inni selve maskinen. Det er viktig at du ikke rører den røde filten (du ser den rett under pinsetten på bildet) Filten bidrar til å smøre ting

.

Skru av lokket og rengjør den innvendig. Bruk symaskinolje for å smøre bevegelige deler der metall berører metall. Vaske av overflødig olje fra maskinen ved hjelp av en klut. Dette er ikke en elektrisk maskin, men det er viktig å huske at hvis du rengjør en elektrisk maskin må du aldri smøre noen elektriske deler.

Rengjør over og under.

Det var mye rust på håndtaket. Jeg brukte rustfjerner og en linfille

Tro meg, du kommer til å bli møkkete.

Husk å rengjør alle ekstradelene også.

 

 

Stikkord:

4 kommentarer

Kristine

12.09.2013 kl.19:55

Sukk, de maskinene er så fiiine. Desverre har min mistet motorikken, så jeg har tatt den tunge avgjørelsen å kvitte meg med den :(

Diary of a superhero girl

12.09.2013 kl.19:57

Kristine: Jeg føler med deg :(

Heresetai

13.09.2013 kl.09:58

Skulle hatt en bare til pynt, jeg, for jeg hadde helt sikkert klikket og blitt gal og drept den hvis den ikke gjorde som jeg ville. Symaskiner og jeg er ikke nødvendigvis venner ;)

Diary of a superhero girl

13.09.2013 kl.13:47

Heresetai: Knis, jeg har sett noen tegn på det :p

Skriv en ny kommentar

Diary of a superhero girl

Diary of a superhero girl

3, Oslo

Jeg er bare en liten pike som prøver å finne min plass i verden. Jobber med tegneserier og en god dose nerdystuff. Er litt over gjennomsnittet interessert i Batman og pene kjoler. Liker å lage ting.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits