Gand Bustle


Jeg har prøvd meg på  Gand Bustle (TV108) mønsteret fra Truly Victorian og jeg ble superfornøyd med resultatet. Den er stor og fluffy, men allikevel stabil.  Bustlen eller turnyr, som det heter på godt norsk, kollapser slik at du kan sette deg ned uten å måtte justere på noe som helst. Det er veldig kjekt.  En turnyr er et hjelpemidel som var vanlig på siste halvdel av 1800-tallet. Den ble brukt til å støtte opp baksiden av en kvinnes kjole, slik at man fikk en stor bakdel og man unngikk at kjolen hang slapp ned bak.

Problemet med dette mønstret derimot var at instruksjonene var mangelfulle og i verstefall ikkeeksisterende. Hadde jeg ikke vært så fornøyd med resultatet hadde jeg faktisk ikke giddet å snakke om det i det hele tatt. Jeg har derfor laget en liten «how to» med noen nyttige tips og triks. ( Dette er ikke en tutorial så jeg går ikke igjennom hver minste lille detalj)

Mønstret kan du kjøpe her 

Først litt praktisk informasjon.  Moten på 1800-tallet forandret seg radikalt på kort tid, det er derfor viktig at du velger riktig turnyr utifra hvordan siluett du er ute etter.  Les mer om de forskjellige typene  her  og her.  Truly Victoran Grand Bustle kan helt fint brukes på både 1870 og 1880-talls kostymer. Her , her og her kan du se noen 1880-talls bustler fra The Metropolitan Mueseum of Art for inspirasjon. Merk: Dette er ikke et underskjørt og det anbefales å bruke et både mist ett over og ett under din turnyr. Det er også viktig at du har en god korsett for støtte. 

Siden mønsteret inkluderer flere størrelser tegnet jeg av min størrelse på mønsterpapir. Da slipper du å klippe i stykker møsteret. (Det fungere på samme måte som å tegne av noe på matpapir). Jeg har brukt hvitt bomullsstoff fra IKEA. Du bør velg ett forholdsvis lett stoff fordi den endelige en turnyr blir fort tung. Du kan kjøpe ferdig kuttede spiler som passer akkurat til turnyr her. Disse er veldig fine. 

Jeg har sydd min grand bustle med flat-felled seams/ indre søm. Dette er en type søm som var vanlig praksis før i tiden. Den er slitesterk og kan ikke rakne. Alle sømmon er er helt dekket, slik at sømmen er helt glatt.  Sarai på Colette Patterns har langet en veldig fin tutorial her. Dette er litt tidkrevende, men tro meg, det er er verdt det. Ikke nok med at du får en historisk korrekt søm, men resultatet ser utrolig bra ut også. Det er inkludert 1/2 inch, 1.2 cm sømmon i mønsteret fra før, men dette er litt knapt om du vil sy med indre søm. Det kan fort bli mye fomling med lite sømmon i denne sammenhengen. Jeg la til ca 1,3 cm på hele mønstret ( se bilde over) og endte opp med en sømmon på 2,5 cm  (1 inch ) totalt. Jeg glemte dette når jeg tegnet av mønsteret på papir,  det var skikklig dust av meg:P 

Punkt 1) Instruksjonene er ganske klare. Klipp ut delene og tegne av alle merker. Vent med rysjene. Jeg vil komme tilbake til disse.Punkt 2) sier "sew two of the front panels together at center front seam" . Center front seam er ikke markert på mønstret.  Jeg brettet mønsteret i to på langs for å finne ut hvilken av sidene på mønsterdelen som var rett. Jeg resonerte meg frem til at sømmen som var helt rett var midt forran, siden de som oftes er det. Dette så ut til å stemme da jeg sydde videre. Deretter var det bare å følge veiledningen videre. Punkt 4) Det står ikke helt hvordan denne sømmen skal syes. Jeg klippet et lite snitt i den ( som du kan se på bildet) og laget en dobbel brett på stoffet. Deretter sydde jeg en en søm lagsetter bretten på begge sider. 

Punkt 5) til 7) er rett frem. Bias tape er bomullsbånd, også kalt skråbånd, som du får kjøpt på alle stoffbutikker. 
Punkt 8) Nå har du kommet til rysjene. Se de fantastisk illustrasjonene jeg har laget  i Paint. Jeg ruler på Paint. *hosthost* . Dette er slik jeg har gjort det, men det finnes mange andre måter å sy rysjer på også. Gjør det du sysn er best.

Jeg har brukt ett 2:1 forhold av stoff til rysjer. Det vil si at du må ta frem målebåndet. Finn lengden på det du vil dekke med rysjer og gang dette tallet med to. Da finner du ut hvor lang rysje du må klippe ut. eks: Om du vil dekke et område på 30 cm med rysjer trenger du 60 cm med stoff til rysjen. Jeg syns rysjene var litt smale så jeg la til 1,5 cm i bredden. 

Legg opp rysjene på på oversidden og undersiden med dobbel brett og sy en søm. På nederste rysje derimot legger du opp rysjen, som vist på tengingen, med en doddel brett på alle fire sider.  Sy deretter to sømmer med den lengste stinglengden på symaskinen. Sømmene bør være ca 2 cm og 1 ,5 cm ned på rysjen. ta tak i undertrådene opg snurp sammen. vips, så du har en rysje.

Rysjen blir sydd på opp ned. Grummen for at jeg gjorde dette var at det gir mer fylde. Nå rysjen blir lagt ned skjuler den alle sømmer og sømmon.  Legg rysjen mot stoffet , rette mot rette og sy den fast. Du syr langs sømmen som er 2  cm ned på rysjen. 

Vent med å sy på nederste rysje. Dette gjør du på punkt 17). Jeg valgte å la den nederste rysjen gå hele veien rundt. Om du gjør det så må du ikke sy fast kantene i rysjen over hele veien ned. 

Resten av punktene er rett frem.  

Jeg håper dette kunne være til lit hjelp. Bare spør om det er noe dere lurer på. Nå skal jeg sette i gang med å sy en kjole som passer til min nye grand bustle. 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Diary of a superhero girl

Diary of a superhero girl

3, Oslo

Jeg er bare en liten pike som prøver å finne min plass i verden. Jobber med tegneserier og en god dose nerdystuff. Er litt over gjennomsnittet interessert i Batman og pene kjoler. Liker å lage ting.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits